Logo

Michaela Ševčík

Makroživiny

(na 1 porci)
Kalorie
100.0%
296kcal
Bílkoviny
37.8%
28g
112kcal
Sacharidy
25.7%
19g
76kcal
Tuky
36.5%
12g
108kcal

Ingredience

Porce
4 porce
Příprava
10 minut
Vaření
10 minut

    Směs

    400g kuřecích prsou
    1 cibule
    200g brokolice
    1 červená paprika
    3 jarní cibulky
    Kokosový olej

    Omáčka

    3 stroužky česneku
    Trocha zázvoru
    3 lžíce sojové omáčky
    3 lžíce mirinu

Instrukce

  1. Nakrájejte cibuli, brokolici, červenou papriku a bílou část jarní cibulky na kousky
  2. Na omáčku nastrouhejte česnek a zázvor, přidejte na jemno nakrájenou zelenou část jarní cibulky a nakonec smíchejte s 3 lžícemi sojové omáčky a mirinu
  3. Nakrájejte kuřecí prsa na kousky a osolte|opepřete je
  4. Na pánvi si rozpalte kokosový olej
  5. Do pánve vložte nakrájenou zeleninu a zprudka ji osmažte, ať chytne barvu a je na skus
  6. Zeleninu odložte do mísy, přidejte znovu trochu oleje do pánve a zprudka osmažte maso
  7. Když je maso skoro hotové, přidejte zpět zeleninu, vše promíchejte a prolijte připravenou omáčkou, vařte do té doby, dokud není maso hotové
  8. Servírujte s rýži nebo kuskusem, dozdobit můžete třeba sezamovými semínky
  9. Dobrou chuť! :)

Kuřecí stir fry s paprikou a brokolicí

Vítejte u prvního receptu, ktery si tady u Míši na webovkách zvěřejním a nezapoměňte Míšu sledovat na Instagramu ať víte, kdy tady přibudou další!

Dali jsme si za cíl vytvořit tady na webu takovou menší sekci s recepty, kde budou jídla, která pravidelně jíme a chutnají nám.

Jelikož se snažíme držet ve formě 365 dní v roce, tak si můžete být jistí, že moje recepty Vám nejenže budou chutnat, ale také se na nich dá udržovat forma. No a pokud si budete počítat správně denní příjem kalorii, tak i hubnout.

Stir-fry

Čím je lepší začít, než receptem na jednoduchý stir-fry (v překladu doslova míchat-smažit neboli restovat).

Na stir-fry je kouzelná jednoduchost a hlavně rychlost přípravy, je to pro nás vlastně takový základ každodenní zdravé kuchyně.

Příprava stir-fry

  1. Nakrajíme si všechny suroviny
  2. Orestujeme zeleninu, zeleninu dáme bokem
  3. Ve stejné pánvi orestujeme bílkovinu
  4. Přidáme zeleninu zpět, promícháme, dochutíme a dovaříme

No a je to! Naučit se správně odhadnout jak dlouho dělat zeleninu a maso chce trošku cviku, ale vlastně zde není co zkazit.

Zelenina do stir-fry

Osobně preferuji 3-4 druhy zeleniny, které jsou nakrájané na podobně velké kusy, ale ve fantazii se meze nekladou a klidně si můžete udělat stir-fry z jednoho druhu zeleniny nebo z úplně všeho co máte zrovna po ruce.

V tomto receptu se setkáte s kombinací cibule, brokolice, červené papriky a jarní cibulky. Kombinace cibule a červené papriky je naše velice oblíbená a brokolice se nějakou náhodou nacházela v lednici, tak jsem ji tam přihodil. A jarní cibulka je takový základ, tu daváme skoro úplně všude.

Bílkovina do stir-fry

Určitě je vhodné stir-fry doplnit nějakou bílkovinou, ať už se jedná o maso, které nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu (pro změknutí) jako jsou kuřecí prsa, vepřová panenka nebo třeba krevety. Samozřejmě jde použit i rybu, ale ty se na můj vkus ve stir-fry zbytečně rozpadnou.

Také jde použit i vejce nebo něco z neživočišného původu jako třeba tofu nebo tempeh.

V receptu jsem použil kuřecí prsa a další den jsme si do zbytku směsi přimíchali ještě tempeh, protože už tam kuřecího moc nezůstalo.

Omáčka (ochucení) do stir-fry

Pro úplný základ klidně stačí jen vše osolit a opeřit, ale pokud chcete chuť ještě trochu změnit, tak doporučuji začít sojovou omáčku. Sojovka pak funguje skvěle s nastrouhaným česnekem a zázvorem. A pokud se nevyhýbate cukrům, tak trocha mirinu neuškodí. Což je kombinace, která je použita v tomto receptu.

Nicméně nebojte se experimentovat s různými omáčkami a různymi poměry. Použit lze například i ústřicovou omáčku, rybí omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, saké, shaoxing víno, sezamový olej a další dochucovadlo.

K tomu všemu se dá přidat ještě jakákoliv chili omáčka a vytvoříte tak explozí chutí.

Tuk na stir-fry

Řídil bych se jednoduchým pravidlem použijte ten co vám nejvíc chutná a nepřepalujte ho.

Osobně preferují máslo (prostě ta chuť!), jen je těžší s ním správně vařit, ale dokáže ho nahradit ghee, kokosový, avokádový nebo olivový olej. A vlastně klidně i sádlo, ale to bych chuťově nezvládl.

Příloha k stir-fry

Použijte tu co máte rádi!

U mě vyhráva jasmínová rýže (kvůli chuti), ale zase použít můžete co chcete od rýžových nudlí až po špagety nebo klidně i chleba.

A pokud jedete low-carb, tak přílohu nepotřebujete. Při přípravě pak nešetřete tukem a přihodtě značné množství oříšků, ať naženete tuky.

A co dál?

Pokud recept vyzkoušíte a bude Vám chutnat, tak se určitě nebojte příště trošku zaexperimentovat a třeba nahradit pár surovin v receptu něčím co máte zrovna po ruce. No a časem si určitě najděte nějakou oblíbenou kombinaci!

Recept

Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 10 minut Bílkoviny: 28g Sacharidy: 19g Tuky: 12g


Max Fitness Slovany

Max Fitness Slovany

nám. Generála Píky 2703/27

326 00 Plzeň

Instagram