Kuřecí stir fry s paprikou a brokolicí
Vítejte u prvního receptu, ktery si tady u Míši na webovkách zvěřejním a nezapoměňte Míšu sledovat na Instagramu ať víte, kdy tady přibudou další!
Dali jsme si za cíl vytvořit tady na webu takovou menší sekci s recepty, kde budou jídla, která pravidelně jíme a chutnají nám.
Jelikož se snažíme držet ve formě 365 dní v roce, tak si můžete být jistí, že moje recepty Vám nejenže budou chutnat, ale také se na nich dá udržovat forma. No a pokud si budete počítat správně denní příjem kalorii, tak i hubnout.
Stir-fry
Čím je lepší začít, než receptem na jednoduchý stir-fry (v překladu doslova míchat-smažit neboli restovat).
Na stir-fry je kouzelná jednoduchost a hlavně rychlost přípravy, je to pro nás vlastně takový základ každodenní zdravé kuchyně.
Příprava stir-fry
- Nakrajíme si všechny suroviny
- Orestujeme zeleninu, zeleninu dáme bokem
- Ve stejné pánvi orestujeme bílkovinu
- Přidáme zeleninu zpět, promícháme, dochutíme a dovaříme
No a je to! Naučit se správně odhadnout jak dlouho dělat zeleninu a maso chce trošku cviku, ale vlastně zde není co zkazit.
Zelenina do stir-fry
Osobně preferuji 3-4 druhy zeleniny, které jsou nakrájané na podobně velké kusy, ale ve fantazii se meze nekladou a klidně si můžete udělat stir-fry z jednoho druhu zeleniny nebo z úplně všeho co máte zrovna po ruce.
V tomto receptu se setkáte s kombinací cibule, brokolice, červené papriky a jarní cibulky. Kombinace cibule a červené papriky je naše velice oblíbená a brokolice se nějakou náhodou nacházela v lednici, tak jsem ji tam přihodil. A jarní cibulka je takový základ, tu daváme skoro úplně všude.
Bílkovina do stir-fry
Určitě je vhodné stir-fry doplnit nějakou bílkovinou, ať už se jedná o maso, které nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu (pro změknutí) jako jsou kuřecí prsa, vepřová panenka nebo třeba krevety. Samozřejmě jde použit i rybu, ale ty se na můj vkus ve stir-fry zbytečně rozpadnou.
Také jde použit i vejce nebo něco z neživočišného původu jako třeba tofu nebo tempeh.
V receptu jsem použil kuřecí prsa a další den jsme si do zbytku směsi přimíchali ještě tempeh, protože už tam kuřecího moc nezůstalo.
Omáčka (ochucení) do stir-fry
Pro úplný základ klidně stačí jen vše osolit a opeřit, ale pokud chcete chuť ještě trochu změnit, tak doporučuji začít sojovou omáčku. Sojovka pak funguje skvěle s nastrouhaným česnekem a zázvorem. A pokud se nevyhýbate cukrům, tak trocha mirinu neuškodí. Což je kombinace, která je použita v tomto receptu.
Nicméně nebojte se experimentovat s různými omáčkami a různymi poměry. Použit lze například i ústřicovou omáčku, rybí omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, saké, shaoxing víno, sezamový olej a další dochucovadlo.
K tomu všemu se dá přidat ještě jakákoliv chili omáčka a vytvoříte tak explozí chutí.
Tuk na stir-fry
Řídil bych se jednoduchým pravidlem použijte ten co vám nejvíc chutná a nepřepalujte ho.
Osobně preferují máslo (prostě ta chuť!), jen je těžší s ním správně vařit, ale dokáže ho nahradit ghee, kokosový, avokádový nebo olivový olej. A vlastně klidně i sádlo, ale to bych chuťově nezvládl.
Příloha k stir-fry
Použijte tu co máte rádi!
U mě vyhráva jasmínová rýže (kvůli chuti), ale zase použít můžete co chcete od rýžových nudlí až po špagety nebo klidně i chleba.
A pokud jedete low-carb, tak přílohu nepotřebujete. Při přípravě pak nešetřete tukem a přihodtě značné množství oříšků, ať naženete tuky.
A co dál?
Pokud recept vyzkoušíte a bude Vám chutnat, tak se určitě nebojte příště trošku zaexperimentovat a třeba nahradit pár surovin v receptu něčím co máte zrovna po ruce. No a časem si určitě najděte nějakou oblíbenou kombinaci!
Recept
Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 10 minut Bílkoviny: 28g Sacharidy: 19g Tuky: 12g