Logo

Michaela Ševčík

Makroživiny

(na 1 porci)
Kalorie
100.0%
253kcal
Bílkoviny
22.1%
14g
56kcal
Sacharidy
31.6%
20g
80kcal
Tuky
46.2%
13g
117kcal

Ingredience

Porce
10 porcí
Příprava
0 minut
Vaření
60-75 minut
    1500g čočky
    100g Olivového oleje
    Tymián
    Bobkový list
    Sůl, pepř
    Voda (nebo vývar)

Instrukce

  1. Čočku nechte projít varem a slijte
  2. Čočku zalijte lehce nad uroveň čočky vodou nebo vývarem
  3. Zlehka vařte dokud tekutina není cca v 1/4 až 1/2 hrnce
  4. Opakujte bod č. 2 a 3 dokud čočka není na skus - osobně jsem dolíval 5x
  5. Hlídejte čočku, tak ať je na skus a má hladinu tekutiny cca v 1/2 - v tenhle moment začněte dochucovat solí a pepřem
  6. Dovařte
  7. Dobrou chuť! :)

Recept na perfektní čočku

Nikdy jsem žádný velký milovník čočky nebyl, ale jak jsem vyzkoušel tenhle recept jednoho z nejlepších světových kuchařů Marca Pierra Whita (mimochodem je i učitelem Gordona Ramsayho), tak jsem si čočku zamilovat!

Proč je podle mě tahle čočka perfektní?

Recept se zaměřuje především právě na čočku a pomoci techniky vaření, pár jednoduchých surovin a správného dochucení, dokáže čočku posunout o level výš.

Technika vaření

I když se recept skládá pouze z pár surovin, tak se nejedná vůbec o jednoduchý recept.

První důležitým bodem je čočku nechat projít varem a slít, než ji začneme vařit.

Dále je důležité u čočky stát a hlídat ji. Je potřeba vodu nebo vývar přilívat postupně, vždy jen lehce nad úroveň čočky a nechat vstřebat při mírném varu.

No a nakonec jedna z nejpodstatnějších věcí je správné rozhodnutí, kdy už vodu přestanu dolívat a nechám čočku dovařit. Ideální je když je čočka na skus, když je voda cca v 1/2, pak už zbýva čočku jen dochutit a nechat dovařit.

Určitě nezapoměnte pravidelně ochutnávat, ať čočku nepřevaříte, je škoda mít z čočky bláto.

Dochucení

Bobkový list a tymián čočce přidají na chutí, ale správné množství solí a pepře je to co tu čočku udělá perfektní.

Nebojte se čočku osolit o dost víc než si myslíte, ale zároveň nezapoměntě pravidelně ochutnávat. Přesolenou čočku bohužel už nezachráníte.

Vysoké množství soli je potřeba, protože samotná surovina natáhne skoro na 2-3x původní váhy ve vodě.

A ta tajná ingredience?

Olivový olej.

Pro českého kuchaře trochu nezvyklé zalít čočku skoro sklenicí oleje, ale ono to opravdu funguje!

Vysoce doporučuji použít 170g olivového oleje, tak jak je v originálním receptu, ale jelikož to šlo Míši na blog, tak jsme to trochu odlehčili na 100g a chuť byla stále výborná :).

Jinak určitě není se potřeba 100g nebo i 170g olivového oleje bát. Jedná se o zdravé tuky, které pěkně zasytí.

Jak čočku využít?

Mě se podařilo z 500g čočky uvařit 1500g hotového pokrmu, což je poměrně velké množství. Nicméne, uvařená čočka v lednici vydrží několik dní, podle mě i týden (kdyby se dřív nesnědla) a jelikož má takto uvařená čočka ve 100g přes 8g vlákniny, tak se hodí jako skvělý doplněk téměř ke všemu.

Takže si můžete dát čočku třeba:

  • Klasicky s chlebem
  • Příloha k rybě - Doporučuji!
  • Ráno k vajíčkům
  • Zamíchat do rýže
  • Přidat do salátu
  • Jen tak na svačinu s kouskem mozzarely

A nebo jak koliv jinak co vás zrovna napadne. 1-2 lžíce k jakémukoliv pokrmu vám vylepší nutriční hodnoty daného jídla a zjistíte, že vlastně čočka skvěle funguje téměř s čímkoliv.

Recept

Doba přípravy: 0 minut Doba vaření: 60-75 minut Bílkoviny: 14g Sacharidy: 20g Tuky: 13g


Max Fitness Slovany

Max Fitness Slovany

nám. Generála Píky 2703/27

326 00 Plzeň

Instagram