Recept na perfektní čočku
Nikdy jsem žádný velký milovník čočky nebyl, ale jak jsem vyzkoušel tenhle recept jednoho z nejlepších světových kuchařů Marca Pierra Whita (mimochodem je i učitelem Gordona Ramsayho), tak jsem si čočku zamilovat!
Proč je podle mě tahle čočka perfektní?
Recept se zaměřuje především právě na čočku a pomoci techniky vaření, pár jednoduchých surovin a správného dochucení, dokáže čočku posunout o level výš.
Technika vaření
I když se recept skládá pouze z pár surovin, tak se nejedná vůbec o jednoduchý recept.
První důležitým bodem je čočku nechat projít varem a slít, než ji začneme vařit.
Dále je důležité u čočky stát a hlídat ji. Je potřeba vodu nebo vývar přilívat postupně, vždy jen lehce nad úroveň čočky a nechat vstřebat při mírném varu.
No a nakonec jedna z nejpodstatnějších věcí je správné rozhodnutí, kdy už vodu přestanu dolívat a nechám čočku dovařit. Ideální je když je čočka na skus, když je voda cca v 1/2, pak už zbýva čočku jen dochutit a nechat dovařit.
Určitě nezapoměnte pravidelně ochutnávat, ať čočku nepřevaříte, je škoda mít z čočky bláto.
Dochucení
Bobkový list a tymián čočce přidají na chutí, ale správné množství solí a pepře je to co tu čočku udělá perfektní.
Nebojte se čočku osolit o dost víc než si myslíte, ale zároveň nezapoměntě pravidelně ochutnávat. Přesolenou čočku bohužel už nezachráníte.
Vysoké množství soli je potřeba, protože samotná surovina natáhne skoro na 2-3x původní váhy ve vodě.
A ta tajná ingredience?
Olivový olej.
Pro českého kuchaře trochu nezvyklé zalít čočku skoro sklenicí oleje, ale ono to opravdu funguje!
Vysoce doporučuji použít 170g olivového oleje, tak jak je v originálním receptu, ale jelikož to šlo Míši na blog, tak jsme to trochu odlehčili na 100g a chuť byla stále výborná :).
Jinak určitě není se potřeba 100g nebo i 170g olivového oleje bát. Jedná se o zdravé tuky, které pěkně zasytí.
Jak čočku využít?
Mě se podařilo z 500g čočky uvařit 1500g hotového pokrmu, což je poměrně velké množství. Nicméne, uvařená čočka v lednici vydrží několik dní, podle mě i týden (kdyby se dřív nesnědla) a jelikož má takto uvařená čočka ve 100g přes 8g vlákniny, tak se hodí jako skvělý doplněk téměř ke všemu.
Takže si můžete dát čočku třeba:
- Klasicky s chlebem
- Příloha k rybě - Doporučuji!
- Ráno k vajíčkům
- Zamíchat do rýže
- Přidat do salátu
- Jen tak na svačinu s kouskem mozzarely
A nebo jak koliv jinak co vás zrovna napadne. 1-2 lžíce k jakémukoliv pokrmu vám vylepší nutriční hodnoty daného jídla a zjistíte, že vlastně čočka skvěle funguje téměř s čímkoliv.
Recept
Doba přípravy: 0 minut Doba vaření: 60-75 minut Bílkoviny: 14g Sacharidy: 20g Tuky: 13g