Vepřová panenka se špenátem a brambory z air-fryeru
Dnes mám pro vás můj oblíbený recept na špenát s máslem a česnekem, ke kterému jsem se rozhodl naservírovat jednoduchou minutkovou panenku s brambory, které jsem upekl v mém novém air-fryeru.
Špenát s máslem a česnekem
Postup na výborný špenát je velice jednoduchý. Do hrnce vložíte kopu špenátu, vyvaříte z něho skoro veškerou vodu, kterou obsahuje (ta troška vody co tam zbyde je pak silně špenátová) a pro chuť tam vmíchate kus másla a lisovaného česneku. No a za 1-2 minuty máte hotovou výbornou přílohu, která se hodí k jakémukoli minutkovému masu.
Špenát doporučuji čerstvý, osobně jsem kupoval takové to obří 400g balení z Lidlu.
Dále se prodáva čerstvý špenát také v těch menších vaničkách, který je mladší a má menší listy, samozřejmě ten můžete použit také, ale ten se mi hodí spíše do studené kuchyně.
Nicméně, postup funguje skvěle i u mražené špenátu.
Panenka a šťáva
V receptu jsem se rozhodl panenku pouze z prudka osmahnout a poté přikrýt poklicí, čímž ztratila šťávu, ale slibuji vám, že panenka tímto postupem suchá nebude a v ústech se bude rozpadat :).
Nejdůležitějším krokem je totiž tu šťávu v pánvi svařit (zkoncentrovat) a zjemnit ještě extra máslem, čímž pak panenku přelijete a chuť tak ještě zintenzivníte.
Brambory v air-fryeru
S air-fryerem se teprve seznamuji, nicméně pro brambory se mi osvědčilo použít trochu oleje, pořádně promíchat a dát je do něj na 20 min na 200°C (stejný proce funguje i v horkovzdušné troubě).
Samozřejmě brambory nezapoměnte několikrát promíchat, tak ať je máte krásně křupavé ze všech stran.
Recept
Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 20 minut Bílkoviny: 41g Sacharidy: 52g Tuky: 25g