Logo

Michaela Ševčík

Makroživiny

(na 1 porci)
Kalorie
100.0%
597kcal
Bílkoviny
27.5%
41g
164kcal
Sacharidy
34.8%
52g
208kcal
Tuky
37.7%
25g
225kcal

Ingredience

Porce
2 porce
Příprava
10 minut
Vaření
20 minut
    300g vepřové panenky
    200g špenátu
    40g másla
    3 strožků česneku
    500g brambor

Instrukce

  1. Nakrájejte brambory na větší kusy (čtvrtky)
  2. Lehce posprejujte olejem a osolte/opepřete
  3. Dejte do airfryeru na 20 min na 200°C (nebo do horkovzdušné trouby)
  4. Brambory nezapoměnte co ~5 min prohazovat
  5. Nakrájejte si vepřovou panenku a osolte/opepřete
  6. Do hrnce vložtě špenát, osolte/opepřete a zprudka poduste, tak ať se z něj vyvaří téměř všechna voda
  7. Když už je voda téměř pryč, přidejte lisovaný česnek a kus másla, promíchejte a zbytek vody s máslem vám vytvoří česnekovou máslovou emulzi
  8. V další pánvi si zprudka osmahněte panenku z obou stran
  9. Přikryjte ji pokličkou a vypněte sporák
  10. Vše naservírujte na talíř
  11. Odpočatá panenka vám do pánve pustí šťávu, šťávu z prudka svařtě, dokud téměř žádná nezbyde, vmíchejte máslo a hotovou omáčkou polijte maso
  12. Dobrou chuť :)

Vepřová panenka se špenátem a brambory z air-fryeru

Dnes mám pro vás můj oblíbený recept na špenát s máslem a česnekem, ke kterému jsem se rozhodl naservírovat jednoduchou minutkovou panenku s brambory, které jsem upekl v mém novém air-fryeru.

Špenát s máslem a česnekem

Postup na výborný špenát je velice jednoduchý. Do hrnce vložíte kopu špenátu, vyvaříte z něho skoro veškerou vodu, kterou obsahuje (ta troška vody co tam zbyde je pak silně špenátová) a pro chuť tam vmíchate kus másla a lisovaného česneku. No a za 1-2 minuty máte hotovou výbornou přílohu, která se hodí k jakémukoli minutkovému masu.

Špenát doporučuji čerstvý, osobně jsem kupoval takové to obří 400g balení z Lidlu.

Dále se prodáva čerstvý špenát také v těch menších vaničkách, který je mladší a má menší listy, samozřejmě ten můžete použit také, ale ten se mi hodí spíše do studené kuchyně.

Nicméně, postup funguje skvěle i u mražené špenátu.

Panenka a šťáva

V receptu jsem se rozhodl panenku pouze z prudka osmahnout a poté přikrýt poklicí, čímž ztratila šťávu, ale slibuji vám, že panenka tímto postupem suchá nebude a v ústech se bude rozpadat :).

Nejdůležitějším krokem je totiž tu šťávu v pánvi svařit (zkoncentrovat) a zjemnit ještě extra máslem, čímž pak panenku přelijete a chuť tak ještě zintenzivníte.

Brambory v air-fryeru

S air-fryerem se teprve seznamuji, nicméně pro brambory se mi osvědčilo použít trochu oleje, pořádně promíchat a dát je do něj na 20 min na 200°C (stejný proce funguje i v horkovzdušné troubě).

Samozřejmě brambory nezapoměnte několikrát promíchat, tak ať je máte krásně křupavé ze všech stran.

Recept

Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 20 minut Bílkoviny: 41g Sacharidy: 52g Tuky: 25g


Max Fitness Slovany

Max Fitness Slovany

nám. Generála Píky 2703/27

326 00 Plzeň

Instagram